Tuesday, February 9, 2016

Lite om Dugga 1

Nu har vi kommit igång med kursen version 2016. Här följer några kommentarer till Hemdugga 1, efter några frågor som dök upp på måndagens övning. Duggan ska som sagt lämnas in på torsdag, vid början av föreläsningen.

På uppgift 1 a, b, c, har jag tänkt mig mängder av reella tal. Alla de här mängderna är alltså intervall. En annan sak man kan tänka på är att en mängd av till exempel typen $\{x : x=17\}$ enklare kan skrivas $\{17\}$.

På uppgift 2 är det inte absolut ristat i sten vilket svar som är det rätta, men meningen är att ni ska fundera på hur detta kan fungera, vad det har att göra med binär representation av tal, samt hur Nisse gör rent praktiskt för att på en sekund räkna ut vilket tal kompisen tänkte på. Om ni inte förstår vad jag är ute efter, är ett tips att skriva upp den binära representationen av talen 1 till 31, eller förresten, 0 till 31, med 5 bitar. Alltså börja med 0 = 00000, 1 = 00001, 2 = 00010, 3 = 00011 osv, upp till 31 = 11111.
Sedan kan man fundera på hur detta har att göra med de tal som står på respektive lapp.

På uppgift 4, tänk på att man inte alltid bara kan dividera ekvationen med 2. När det gäller hur man svarar, så är det ju så att $\mathbb{Z}_n$ består av de $n$ olika kongruensklasserna modulo $n$. I princip är alltså frågan vilka av dessa ändligt många kongruensklasser som löser ekvationen.

På uppgift 5a behöver förstås inget särskilt redovisas. Om ni inte har en tärning till hands kan jag tipsa om (1) google bildsök och (2) att tal som summerar till 7 står på motsatta sidor.


No comments:

Post a Comment